Stavros Niarchos Foundation Cultural Center | Ateny

Wyjątkowe, nowe centrum kulturalne Aten położone jest w mieszkalnej dzielnicy tego miasta, Kallithea. Ufundowane przez Fundację Stavros Niarchos i wybudowane na miejscu starego toru wyścigowego, nosi nazwę Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Koncept tego miejsca jest naprawdę wyjątkowy i bardzo ciepło przywitany przez Greków.
Centrum zaprojektowane przez włoskiego architekta Renzo Piano jest ultra nowoczesne. Zbudowane zostało przy użyciu marmuru, żelaza i szkła w sposób przemyślany, nie sprawiając wrażenia ciężkiego. Powierzchnia obiektu jest rozległa, a po środku umieszczono kanał z wodą morską o powierzchni 100 m2. Element ten jest wyjątkowy z 3 powodów: po pierwsze, widok robi ogromne wrażenie, po drugie obecność wody ochładza, a po trzecie zapach morskiej wody w takim miejscu zaskakująco relaksuje. Co więcej, ma na celu symboliczne przybliżenie ateńczyków do morza. Woda, która wpuszczana jest do kanału, po odfiltrowaniu trafia z powrotem do morza.
Kolejnym niesamowitym elementem jest ogród rozpoczynający się u stóp centrum, a kończący na dachu budynków. Został zaplanowany w taki sposób, że będąc na dachu obiektu, zejść można sztucznie usypanym, nachylonym ok. 5% zielonym zboczem, w którym nie brakuje aromatycznych ziół i drzew oliwnych.
Centrum kulturalne to połączenie Greckiej Opery Narodowej oraz Greckiej Biblioteki Narodowej. Renzo Piano przy projektowaniu wnętrza współpracował ze specjalistami i architektami na całym świecie. Dzięki tej współpracy na przykład, zarówno w Bibliotece Narodowej jak i Operze Narodowej pod sufitem zamontowano dzieła japońskiego artysty, które wprawiane są w ruch przez ludzi przechadzających się po korytarzach. Meble wypoczynkowe natomiast, geometryczne w kształcie, a wygodne w odczuciach, zostały wyprodukowane przez holenderską firmę.
Gmach Opery jest imponujący. Wrażenie robi zarówno niesamowite dopracowanie detali jak i funkcjonalność miejsca. Wiele scen umożliwia przeróżne konfiguracje wykorzystania przestrzeni, a liczne sale prób odpowiednio dostosowane akustycznie, przygotowania do wielu przedstawień jednocześnie. Główna sala mieści 1400 osób, a kameralna 400, niosąc ze sobą dwa zupełnie inne doświadczenia.
Nowa Biblioteka Narodowa zgromadzi zbiory dla każdej grupy wiekowej. Dla dzieci, przygotowano specjalną, odgrodzoną przestrzeń edukacyjną. Dla nastolatków i dorosłych zaprojektowano strefę do poszerzania wiedzy solo lub też przy współpracy z innymi. Do użytku publicznego oddano liczne stacje z komputerami, laptopami i bezprzewodowym połączeniem z internetem. Takie nowoczesne rozwiązanie zapewnia dostęp do wiedzy w zbiorach pisanych oraz w sieci. W Bibliotece Narodowej znaleźć można również centrum akademickie z dostępem do ponad 4500 manuskryptów z przełomu IX wieku do XIX wieku, a także szeroki zbiór ważnych historycznych dokumentów.

Zobacz nasz vlog:

Linki:

Doświadczajcie z nami!

Relacjonowali Wam: Julia i Przemysław

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *